Feedback

Faculté des Sciences
Faculté des Sciences
MASTER THESIS
VIEW 30 | DOWNLOAD 3

Analyses des données FAO et des aspects du développement durable de la pêche et de l'aquaculture en mer Noire

Download
Chauveau, Bastien ULiège
Promotor(s) : Devillet, Guénaël ULiège
Date of defense : 4-Sep-2023/5-Sep-2023 • Permalink : http://hdl.handle.net/2268.2/18599
Details
Title : Analyses des données FAO et des aspects du développement durable de la pêche et de l'aquaculture en mer Noire
Translated title : [en] Analysis of FAO data and aspects of sustainable development of fisheries and aquaculture in the Black Sea
Author : Chauveau, Bastien ULiège
Date of defense  : 4-Sep-2023/5-Sep-2023
Advisor(s) : Devillet, Guénaël ULiège
Committee's member(s) : Gobert, Sylvie ULiège
Grégoire, Marilaure ULiège
Rougeot, Carole ULiège
Language : French
Number of pages : 70
Keywords : [en] Black Sea
[en] fishery
[en] aquaculture
[en] FAO
[en] marine products
[en] mariculture
[fr] mer Noire
[fr] pêche
[fr] aquaculture
[fr] FAO
[fr] produits marins
[fr] mariculture
Discipline(s) : Life sciences > Multidisciplinary, general & others
Target public : Researchers
Professionals of domain
Student
General public
Institution(s) : Université de Liège, Liège, Belgique
Degree: Master en océanographie, à finalité approfondie
Faculty: Master thesis of the Faculté des Sciences

Abstract

[en] The Black Sea is a complex region, with many cultures coming together. The geopolitics of the region are subject to tensions, particularly in recent years. This has a major impact on the fishing and aquaculture sectors. For example, for more than 10 years, Russia and Ukraine have been suffering the effects of the conflict between them in these sectors. Nevertheless, these sectors play a major role in coastal activity. In local communities, the production and catching of marine products are major contributors to nutrition and employment. Data from the FAO (Food and Agriculture Organization) on consumption, production and markets have been used to produce assessments for each of the countries bordering the Black Sea : Bulgaria, Romania, Ukraine, Russia, Georgia and Turkey. Between fishing and aquaculture, different strategies are set up, with varying degrees of pressure on stocks. Turkey, for example, has opted for increased development of aquaculture, which has overtaken fishing in terms of quantities by 2020 and 2021. This example suggests possible avenues of development, with species such as European sea bass (Dicentrarchus labrax) and gilthead sea bream (Sparus aurata), appearing to meet the region's requirements.

[fr] La mer Noire est une région complexe, avec de nombreuses cultures qui se rencontrent. La géopolitique y est sujette à des tensions, d’autant plus sur les dernières années. Celle-ci impacte fortement les secteurs de la pêche et de l’aquaculture. Par exemple, la Russie et l’Ukraine subissent, depuis plus de 10 ans les effets du conflit qui les oppose de manière drastique au niveau de ces secteurs. Ces derniers jouent néanmoins un rôle prépondérant dans l’activité côtière. Effectivement, au niveau des communautés locales, la production et la capture de produits marins sont des acteurs majeurs de la nutrition et de l’emploi. Les données de la FAO (Organisation pour la Nourriture et l’Aquaculture) sur la consommation, les productions et les marchés ont permis de réaliser des bilans pour chacun des pays limitrophes de la mer Noire : Bulgarie, Roumanie, Ukraine, Russie, Géorgie et Turquie. Entre pêche et aquaculture, différentes stratégies sont à l’œuvre, avec plus ou moins de pression sur les stocks. La Turquie, par exemple, a choisi de se tourner vers un développement accru de l’aquaculture, lui permettant de dépasser la pêche en termes de quantités, en 2020 et 2021. Cet exemple permet d’envisager des pistes de développement grâce à des espèces comme le bar européen (Dicentrarchus labrax) ou la dorade royale (Sparus aurata) qui semblent convenir aux exigences de la région.


File(s)

Document(s)

File
Access Memoire_CHAUVEAU_Bastien_s212797.pdf
Description:
Size: 3.49 MB
Format: Adobe PDF

Annexe(s)

File
Access Annexes_CHAUVEAU_Bastien_s212797.pdf
Description:
Size: 515.55 kB
Format: Adobe PDF

Author

  • Chauveau, Bastien ULiège Université de Liège > Master en océanogra., à fin.

Promotor(s)

Committee's member(s)

  • Gobert, Sylvie ULiège Université de Liège - ULiège > Département de Biologie, Ecologie et Evolution > Océanographie biologique
    ORBi View his publications on ORBi
  • Grégoire, Marilaure ULiège Université de Liège - ULiège > Département d'astrophys., géophysique et océanographie (AGO) > MAST (Modeling for Aquatic Systems)
    ORBi View his publications on ORBi
  • Rougeot, Carole ULiège Université de Liège - ULiège > Département de Biologie, Ecologie et Evolution > Département de Biologie, Ecologie et Evolution
    ORBi View his publications on ORBi
  • Total number of views 30
  • Total number of downloads 3










All documents available on MatheO are protected by copyright and subject to the usual rules for fair use.
The University of Liège does not guarantee the scientific quality of these students' works or the accuracy of all the information they contain.